In A4-formaat komt een streepje tussen de 4 en de...
Het meervoud van penalty is penalty's. Woorden die...

Gelezen in BN De Stem: Ouders worstelen met prikken kind

18-01-2022
Vanaf vandaag ploft bij de ouders van 1,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een brief op de mat over een coronavaccinatie. Ouders mogen zélf beslissen of zij hun kinderen laten vaccineren. Experts geven hun mening.
Bron: BN De Stem 18-01-2022 door Marcia Nieuwenhuis

Helemaal in het begin van de pandemie zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, die ook voorzitter is van de club van veiligheidsregio's, het al eens schertsend: ,,We polderen wat af. Eigenlijk hebben we sinds de virusuitbraak 17 miljoen virologen in dienst.'' Hij doelde daarmee op alle Nederlanders die meepraten over de pandemie. Voor de ouders van 5- tot en met 11-jarige kinderen is die uitspraak nu werkelijkheid. Zij mogen namelijk zelf beslissen of ze hun kind laten vaccineren of niet. Plotseling zitten zij op de stoel van de viroloog. 

,,Het is voor ouders superingewikkeld'', weet kinderarts-infectioloog/immunoloog Lieke Sanders van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Samen met Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten, geeft zij een toelichting om de keuze te vergemakkelijken.

,,Kinderen hoeven zelden in het ziekenhuis opgenomen te worden met corona'', verklaart Van den Hof. Van alle bijna 80.000 ziekenhuisopnames in 2021 ging het maar om 143, oftewel 0,2 procent, kinderen in de basisschoolleeftijd. Op 1,3 miljoen kinderen in die leeftijd is dat dus echt heel zeldzaam." 

Risico

En hoe ziek word je eigenlijk van de nieuwe dominante variant omikron? ,,Het risico op een ernstig ziektebeeld is waarschijnlijk kleiner voor kinderen die besmet zijn met omikron, dan bij de deltavariant'', vervolgt het hoofd epidemiologie. ,,Het aantal opnames is ongeveer twee derde lager bij omikron.'' Tot zover het goede nieuws. ,,Want het aantal ziekenhuisopnames neemt met omikron wel toe'', waarschuwt Van den Hof. ,,Dat komt doordat omikron zich zo goed kan verspreiden doordat het de immuniteit omzeilt.'' In de staat New York is het aantal opnames vanwege corona groter voor kinderen dan voor de hele bevolking. ,,Daar zijn vooral ongevaccineerde kinderen in het ziekenhuis gekomen'', weet zij. In Nederland lijkt geen stijging gaande. Onlangs nog liet kinderlongarts Suzanne Terheggen-Lagro van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, weten dat daar in elk geval nog geen forse toename te zien was in het aantal kinderen dat is opgenomen wegens corona.

Ontsteking

En dan is er nog een ander belangrijk punt voor ouders om rekening mee te houden, waarschuwden de experts: de ernstige ontstekingsziekte genaamd: MIS-C. Dat staat voor multisystem inflammatory syndrome in children. De Nederlandse Ginny Delgado Muti is één van de Nederlandse kinderen die dat kreeg en volgens haar zou daar meer aandacht voor moeten zijn. Want weken na een coronabesmetting kan ineens hoge koorts ontstaan met vaak ook buikklachten, zoals braken en diarree. Bij de helft van die kinderen is dat zo ernstig dat zij op de intensive care belanden. De Gezondheidsraad schat dat MIS-C bij zo'n 150 kinderen van 0 tot 19 jaar voorkomt. Dit heeft vooralsnog in Nederland niet geleid tot de dood van kinderen, maar is wel zeer ernstig. ,,Uit de eerste onderzoeken lijkt het erop dat vaccinatie MIS-C kan voorkomen'', verklaart Sanders. 

En hoe zit het met de bijwerkingen? Die zijn volgens de experts mild, 'dat gaat vooral om pijn op de prikplaats', aldus Sanders. ,,Waar we ons de meeste zorgen om maken, is myocarditis'', een ontsteking van de hartspier. De eerste resultaten op basis van 8,6 miljoen prikken bij Amerikaanse kinderen van 5 tot 11 jaar wijzen erop dat dit bij kleine kinderen minder vaak voorkomt dan bij tieners. Per miljoen kinderen kregen gemiddeld twee meisjes daar last van en 4,3 jongetjes. Sanders: ,,En de myocarditisgevallen die zijn gemeld waren mild en ging snel over.''

Een ander argument dat de deskundigen aanvoeren vóór vaccinatie, is het beschermen van anderen. ,,Als je in je gezin heel kwetsbare mensen hebt, zal het helpen omdat de kans dat je het virus overdraagt op dat kwetsbare gezinslid kleiner zal zijn'', vervolgt Van den Hof. ,,De kans op besmetting ligt in eerste maanden na vaccinaties ongeveer twee derde lager, dus dat is behoorlijk wat! Je doet het dus misschien ook om opa of oma te beschermen.''