De explosieve toename van het aantal...

Taaltip: lidwoord bij buitenlandse namen

14-07-2021
In het Duits is het das Brandenburger Tor, maar in het Nederlands zeggen we de Brandenburger Tor: 'Ik hoop in de vakantie de Brandenburger Tor te gaan bekijken ...'

Is het de Brandenburger Tor of het Brandenburger Tor?

De Brandenburger Tor is juist.

Het geslacht van woorden kan per taal verschillen. Dat in het Duits das (Brandenburger) Tor juist is (onzijdig), wil niet zeggen dat in het Nederlands het Brandenburger Tor (onzijdig) ook juist is. Bij buitenlandse namen wordt vaak een lidwoord gebruikt dat aansluit bij de Nederlandse vertaling of het meest voor de hand liggende Nederlandse equivalent, al is dat zeker geen vastliggende regel. In het geval van Brandenburger Tor klopt het in elk geval wel: de Nederlandse vertaling van Tor is poort, en daar hoort het lidwoord de bij.

Vergelijk ook:

  • de Matterhorn, vanwege de hoorn (Duits: das Horn - onzijdig);
  • het Bois de Boulogne, vanwege het bos (Frans: le bois - mannelijk);
  • het Lago Maggiore, vanwege het meer (Italiaans: il lago - mannelijk);
  • het Wienerwald, vanwege het woud/bos (Duits: der Wald - mannelijk).
Dit principe gaat helaas niet altijd op, bijvoorbeeld bij namen van pleinen. Zo is het gewoner om te spreken van de Alexanderplatz (in Berlijn), de Place de la Concorde (in Parijs) en de Plaza Mayor (in Madrid) dan in zulke gevallen het te gebruiken, ook al is de letterlijke vertaling van Platzplace en plaza 'plein'. Misschien komt dat door de associatie met het woord plaats, dat wél een de-woord is, maar heel goed te verklaren is het niet.