GEZONDE SCHOOL


Gezonde school
Basisschool De Klinkert heeft in juni 2015 het landelijke vignet Gezonde School behaald en in augustus is het themacertificaat Voeding opnieuw goedgekeurd.
Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers.

Kerndoel 34
'De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.'

Gezondheid vinden wij belangrijk op onze school. Hieronder valt ook gezonde voeding.

Met onze schoolafspraken over gezonde voeding leveren we een bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van kinderen.

Ontbijt
Het ontbijt is een onmisbaar begin van de dag voor uw kind. De school gaat er vanuit dat wanneer het kind naar school komt, het thuis al ontbeten heeft. Uw kind heeft weer energie nodig na de nacht. Ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Bovendien voorkomt het trek in snoep of koek later op de ochtend.
Lees hier meer.

Pauzehap
We eten in alle groepen gezonde tussendoortjes zoals fruit of groente in de ochtendpauze. Gruiten noemen we dat. Het eten van fruit en groente draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen.

In het schooljaar 2020-20219 doen we mee aan het programma EÜ-schoolfruit, waarbij kinderen op 3 vaste dagen in de week fruit en/of groente op school aangeboden kregen aangeboden.

Schoolafspraken:

  • De kinderen eten tijdens de pauze geen koek, snoep of chips.
  • De kinderen drinken voorafgaand aan de pauze ongeveer 200 ml (drinkpakje), waarbij frisdrank met prik en energiedrankjes niet zijn toegestaan.
  • Kinderen die geen drinken hebben meegenomen mogen water drinken. In iedere klas zijn hiervoor wegwerpbekers en water aanwezig.

Lees HIER meer.

Lunch
Door voldoende te lunchen zijn kinderen 's middags weer in staat om zich goed te concentreren. De inhoud van de broodtrommel bepaalt ook de prestaties tijdens de middaglessen.

Een gezonde lunch bestaat uit boterhammen, met daarbij (eventueel) wat fruit of groente. Als drinken adviseren we water of halfvolle en magere zuivelproducten. Snoep, chocolade of chips zien we op school niet graag in de lunchtrommel.

Advies voor beleg: magere vleeswaren (zoals kipfilet, ham, rookvlees), 30+ kaas met sla, tomaat of komkommer, sandwichspread of groentespread.
Zoet beleg: jam, honing, vruchtenhagel, appelstroop en gestampte muisjes zijn beter dan pindakaas, chocoladehagelslag of chocoladepasta.

Drinken
Kinderen hebben vaak dorst, maar wanneer ze elke keer frisdranken, vruchtensappen, yoghurtdranken of chocolademelk drinken wordt de eetlust geremd. De maag zit dan al vol van het drinken.
Op school drinken we geen frisdrank met prik en energiedrankjes, maar bij voorkeur water of melk. Voor het water drinken zijn in ieder lokaal op school bekers aanwezig.
Sinds mei 2020 beschikt ons speelterrein over een watertappunt.

Trakteren
Wij zetten leerlingen die jarig zijn graag in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie. Wij willen het uitdelen van een gezonde traktatie graag stimuleren.

Hier staan allerlei voorbeelden van traktaties die lekker en niet te groot zijn. Chips zien we daarom liever niet als traktatie. Ook leerkrachten houden van gezonde traktaties.

Neem bij het bedenken van traktaties de volgende punten mee:

  • Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is;
  • Kies bij voorkeur een gezonde traktatie;
  • Denk eens aan niet eetbare traktaties;
  • Let op! Hartige traktaties bevatten vaak veel vet.

Belangrijk
Het is niet de bedoeling dat leerkrachten de fruitbakjes & broodtrommel gaan "controleren". We rekenen op de verantwoordelijkheid van de ouders bij het samenstellen van een gezonde pauzehap en van een evenwichtig middagmaal voor hun kinderen.

Het volledige beleid 'gezonde voeding' leest u hier.