Geef je kind deze zomer op voor een avontuur. ...
Om muziekles voor iedereen bereikbaar te maken...

Gelezen in BN De Stem: Slob: 'Meer geld voor het onderwijs? Dat zit er nu niet in'.

10-10-2019
Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs houdt vol dat er géén extra geld komt voor lerarensalarissen. ,,Structureel geld, dat zit er nu niet in'', zei hij tijdens een Kamerdebat over leraren. ,,We gaan wel kijken naar incidenteel geld.''
Bron: BN DeStem 10 oktober 2019
Hanneke Keultjes

Premier Mark Rutte en Slob gaan volgende week woensdag in gesprek met werkgevers en onderwijsbonden. Verschillende Kamerleden wilden van Slob weten wat hij in dat gesprek kon bieden. Maar de 'hoge verwachtingen' die D66-Kamerlid Paul van Meenen zei te hebben van de afspraak waarbij de minister-president aanschuift, maakte Slob in het debat niet waar.

Slob benadrukte dat de sociale partners zelf om het gesprek hebben gevraagd. De werkgevers en bonden willen met Rutte om tafel omdat hij bij de Algemene Politieke Beschouwingen zei op zoek te willen gaan naar extra geld, mits er eerst een nieuwe cao wordt gesloten. Dat werd gezien als chantage. Volgens Slob had Rutte alleen aangegeven dat het 'heel dienstbaar' zou zijn als de cao wordt gesloten.

Volgens de oppositie is de maat vol nu het lerarentekort steeds zichtbaarder wordt. Meerdere Kamerleden haalden de 16de Montessorischool in Amsterdam aan, die twee weken geleden aankondigde te moeten sluiten vanwege het lerarentekort. Zij willen actie van Slob.

Ook regeringspartij D66 wil dat de loonkloof tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs wordt gedicht. Volgens Van Meenen woedde er een paar jaar geleden een veenbrand in het onderwijs. ,,Er kwamen toen twee emmers water voor een salarisverhoging en lagere werkdruk. Inmiddels woekert er een uitslaande brand. Er is meer nodig."

Volgens PvdA en SP moet Van Meenen dan ook boter bij de vis doen en de premier en Slob met een opdracht naar het gesprek met de sociale partners sturen. Van Meenen stelde dat gesprek eerst te willen afwachten.

In de strijd tegen het lerarentekort pleitten de coalitiepartijen er in De Telegraaf voor om de toelatingstoets voor geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek op de pabo te schrappen. De taal- en rekentoets moest wel in stand blijven. Maar minister Ingrid van Engelshoven - die over de pabo's gaat - voelt er weinig voor de toelatingseisen te versoepelen. ,,Het is te makkelijk en te snel om te zeggen: dan doen we die toetsen maar niet.''