Juist is Zuidoost-Nederland. Als een windrichting...

Gelezen in BN De Stem: Vaker financiële nood.

15-09-2022
Steeds meer kinderen dreigen wegens geldgebrek aan de kant te staan op school en bij (sport)clubs. Gezinnen vragen door de inflatie vaker om hulp. De stichting Leergeld Roosendaal heeft al 30 procent meer aanmeldingen.
Bron: BN DeStem 15-09-2022 Frank Timmers

Coördinator Peter Overeem van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant ziet meer aanvragen binnenkomen dan afgelopen jaren. ,,September en oktober zijn altijd drukke maanden, door de start van het sportseizoen. Precieze aantallen kan ik het niet geven." Zijn collega Hanneke van den Boom, coördinator van het Jeugdfonds in Breda, ziet dat de inflatie er bij gezinnen stevig inhakt.

Drie kinderen per klas

Van den Boom: ,,Het dagelijks leven was in augustus 13,6 procent duurder dan vorig jaar in die maand. We vrezen dat ouders hierdoor gaan bezuinigen op sportclubs, muziek, dans en cultuur. Nu al kunnen bijna drie kinderen per klas niet op bijvoorbeeld voetbal, streetdance of muziekles. We verwachten dat dit aantal toeneemt."

Om dat tegen te gaan zijn er verschillende fondsen. ,,Voor ieder kind is het belangrijk om mee te doen met leeftijdsgenoten", zegt secretaris Peter Winters van stichting Leergeld De Brabantse Wal. Hij helpt kinderen aan zwemles, instrumenten, computers en contributie. De groep potentiële 'klanten' is flink gegroeid. ,,Tot en met zzp'ers die 40 uur werken, tegen een laag inkomen", zegt Winters.

Carina Reuvers van de Roosendaalse stichting Leergeld ziet veel armoedeschaamte. ,,We blijven zeggen dat ze niet alleen zijn. Een alleenstaande vrouw die 30 uur in de zorg werkt hoeft zich niet te schamen dat ze bij ons aanklopt."

In Roosendaal zijn vorig jaar zeshonderd kinderen geholpen, dat worden er dit jaar zeker achthonderd. De stichting betaalt de vrijwillige ouderbijdrage voor school. Maar ook is er geld voor een nieuwe fiets om naar school te gaan en een gezin met kinderen op de basisschool krijgt iedere drie jaar een nieuwe computer.

Niet zelf in de problemen

,,We zijn blij dat mensen ons beter weten te vinden. Wie 130 procent van het bijstandsniveau verdient, exclusief toeslagen, mag aankloppen. Voor een alleenstaande is dat 1419 euro en voor een tweeoudergezin 2027 euro per maand. Wie daar boven zit en toch in de problemen komt, proberen we ook te helpen", zegt Reuvers.

De organisaties denken niet zelf in de financiële problemen te komen. De gemeenten zorgen voor een goede basis en dankzij serviceclubs en acties is er geld voor extra's. ,,Uiteindelijk hebben we meer geld nodig. Ik vertrouw erop dat iedereen blijft vinden dat alle kinderen gelijke kansen krijgen", zegt Overeem.