27september2023
Juist is voor hetzelfde geld, zonder t. Het gaat...

Gelezen in BN De Stem: Griep duwt helft scholen dieper in personeelsproblemen

18-01-2023
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Bron: BN DeStem 18-01-2023 Edwin van der Aa

Veruit de meeste scholen kiezen ervoor de problemen te tackelen door een onderwijsassistent in te zetten (69 procent) of een vervangende docent te organiseren (67 procent), laat de peiling onder 669 schoolleiders zien. Iets meer dan de helft (53 procent) schuwt ook niet om een klas een dagje naar huis te sturen.

Sinds vier weken is er sprake van een griepepidemie in Nederland. De afgelopen weken nam het aantal mensen met griep (influenza) toe, aldus het RIVM. Er gaan ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, bijvoorbeeld het RS-virus, het coronavirus en het rhinovirus, dat voor zware verkoudheidsklachten zorgt.

Impact

Afgelopen week liet de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen nog weten dat de epidemie geen grote impact heeft op het reilen en zeilen op basisscholen.

De ene school wordt er zwaarder door getroffen dan de andere, afhankelijk van al bestaande lerarentekorten. Vaak hebben scholen protocollen - ook bij griep - die stellen dat leerlingen en docenten bij bepaalde klachten niet op de opvang of school mogen zijn, zelfs niet bij lichte klachten.

Dat kan betekenen dat ouders plots een ziek kind thuis krijgen. Die reageren overwegend positief en begripvol (46 procent) op maatregelen tegen personeelstekorten, maar 18 procent van de schoolleiders heeft ook te maken met 'een enkeling' die negatief is.

Schoolleiders in de provincie Zuid-Holland kampen momenteel met de grootste personeelstekorten (18 procent), gevolgd door Noord-Holland (17 procent) en Noord-Brabant (13 procent). De provincies met de kleinste personeelstekorten zijn Flevoland (2 procent), Zeeland (1,5 procent) en Drenthe (1,4 procent).

AVS-voorzitter Karin Straus over de peiling: ,,De schooldirecteur is degene die elke dag opnieuw de gaten moet zien te dichten. Ik vind het schokkend dat alsnog 150 directeuren aangeven geen ondersteuning te ontvangen van hun bestuur om het tekort aan personeel het hoofd te bieden. De schooldirecteur staat er dan echt alleen voor en moet vechten met de handen op de rug.''