Betekenis kunstmatige bocht (in een parcours) ...

Woordenschat: chicane

29-05-2024
Betekenis
kunstmatige bocht (in een parcours)

Uitspraak
sjie-ka-nuh

Citaat:

"Tot overmaat van ramp incasseerde hij ook nog een tijdstraf van vijf seconden wegens het afsnijden van de chicane in de negentiende ronde."
(Bron: Monaco-droom Verschoor spat uiteen, O'Sullivan wint na late VSC - Rahied Ishaak, MSN.com, 26 mei 2024)

Woordfeit

De oudste betekenis van chicane is 'haarkloverij, muggenzifterij', oftewel: doen of je bezwaren hebt, terwijl je alleen maar zeurt over dingen waarvan je zelf een probleem maakt - of de zaken zelfs verdraait. Het werkwoord chicaneren sluit daarbij aan: 'anderen lastig vallen over dingen waar je zélf een probleem van maakt'.

Het gaat dus om iets wat je expres doet, om de zaken ingewikkelder of onaangenamer te maken. Ook de chicane uit de motor- en autosport kun je zo zien: het is een (scherpe) bocht of reeks bochten die expres is aangelegd om de coureurs te dwingen af te remmen. Overigens komen chicanes ook in het verkeer voor.

Chicane en chicaneren komen uit het Frans. De verdere herkomst is niet duidelijk; mogelijk is chicaner een versmelting van chic in de betekenis 'handig' en ricaner, dat 'gemeen lachen' betekent. Leuk om te weten: het Franse chicaneur voor 'mopperkont' werd bij ons verbasterd tot sikkeneur, en daaraan danken we het woord sikkeneurig voor 'chagrijnig, slechtgehumeurd'.